Briochettes fourrées

I’m pretty sure all of you have already been eating stuffed brioche rolls from the supermarket… Really convenient snack, easy to grab on the go when you need to run after your bus (I hate mornings, so I basically run after my bus every morning).

Well, guess what? It is so easy to make yourself! And incredibly more flavorful, moist and yummy. Much healthier as well: no conservatives, additives or plastic wrap!

You’ll only have to play with your hands and knead the dough for 5min, let it rise gently and have a nap / finish your book / your Dexter episode in the meantime, play 5 more minutes with the dough to form the briochettes, and here we go! After their journey in the oven, I swear you’ll be drooling on the floor.

 

 

STUFFED BRIOCHE ROLLS

 

Ingredients:

  • 3 cups all-purpose unbleached flour (350g)
  • 50g butter (~ 3 or 4 tablespoons, ½ stick)
  • ¼ cup sugar (50g)
  • 200mL milk (a little over ¾ cup)
  • 1 egg yolk
  • 1 package active dry yeast (¼ oz – 7g)
  • 1 teaspoon salt
  • Stuffing: dark chocolate cut in bars, or any jam you want

Note: feel free to stuff your brioche rolls with caramel if you fancy it, or add chocolate chunks to the dough instead… Be creative!

Directions:

  1.  Heat gently the milk until lukewarm, using a microwave or the stove (be sure to watch it in this case). If you made it boil accidentally, wait until it cools a little bit: if the milk is too hot, you might kill the yeast. When lukewarm, remove from the heat, stir in the yeast and set aside.
  2. Melt the butter on the stove over low heat, or in the microwave (don’t let it burst!). Once melted, remove from the heat and add the sugar.
  3. Combine the milk and butter mixtures.
  4. Sift the flour in a large bowl with the salt, and pour the liquid mixture. Start stirring with a fork, and finish combining correctly with your hands, until the dough forms a smooth, firm ball.
  5. Knead this dough for a couple of minutes. If it looks too dry, add an extra dash of milk; and if too sticky, add a spoon of flour. Cover the bowl with a plastic wrap or a towel, and leave it for 30min in the warmest place of your kitchen. The dough will rise, and should double in size.
  6. Line a baking sheet with parchment paper, and start forming the rolls. You should have enough dough to make 6 giant briochettes, or 8 small ones. In any case, for every briochette, form an oval with the portion of dough, and flatten it. You can now add your stuffing in the centre, fold the dough over it and seal the roll. If you use a chocolate bar, it is pretty easy to close the dough all around it and to form a nice roll, but this is a bit trickier for the jam. Be sure to really flatten the oval, or the jam will try to escape the roll when you attempt to close it.
  7. Let the rolls rise for 30 more minutes, and in the meantime, preheat your oven to 400F. Be careful though: our oven is pretty strong and tends to overcook everything, so I only preheated to 370F. I didn’t want to end up with dry brioche rolls!
  8. Brush the surface of the brioche rolls with the egg yolk, and bake for 15min, until golden brown.

For once, refrain yourself from having a bite of it straight away. I know this is pretty unusual, coming from a sugar fanatic like me, but please let it cool a few minutes, or you’ll end up with burnt tongue due to boiling jam… But after 10-15min of cooling, no quarter, bring it on!!!

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*** THE FRENCH SIDE… ***

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J’imagine qu’à moins d’avoir passé ces 20 dernières années sur une autre planète, tout le monde a déjà mangé un Pitch, une de ces petites brioches fourrées au chocolat ou à la confiture. En tous cas, j’en ai avalé des quantités peu avouables étant collégienne, sans une once de remords ! C’était l’en-cas idéal à glisser dans son sac à la va-vite avant de courir après son train. Mais depuis que la mouche de la pâtisserie m’a piquée, je me dis que c’est typiquement le genre de goûter qui gagnerait à être fait maison.

Une recette facile et pas bien chère, qui va embaumer toute la maison, c’est quand même plus sympathique qu’un truc cartonné qui sort d’un cellophane, non ?  :)

 

 

BRIOCHETTES FOURRÉES

 

Ingrédients :

  • 350g de farine
  • 50g de beurre
  • 50g de sucre
  • 20cL de lait
  • 1 jaune d’œuf
  • 1 sachet de levure de boulanger
  • 1 cuillère à café de sel
  • Garniture : du chocolat pâtissier coupé en barres, ou de la bonne confiture du fruit de votre choix

Note : vous pouvez bien évidemment utiliser le fourrage de votre choix, si vous avez envie de faire des briochettes aux carambars, ou de mettre plutôt des pépites de chocolat, c’est vous qui voyez !

Préparation :

  1.  Faites tiédir le lait, au micro-ondes ou dans une casserole (sous surveillance !) à feu doux. Versez le sachet de levure dans ce lait tiédi. Attention : si le lait est brûlant, vous risquez de tuer la levure, et la pâte ne lèvera pas. On a dit tiède, le lait !
  2. Faites fondre le beurre, là encore au micro-ondes ou dans une casserole à feu doux. Ajoutez le sucre.
  3. Mélangez le lait et le beurre sucré.
  4. Versez la farine et le sel dans un grand bol, faites un puits au centre, et ajoutez le mélange de liquides. Commencez par mélanger à la fourchette, puis allez-y à pleines mains (ma partie favorite !!)
  5. Pétrissez la pâte pendant environ 5 minutes. N’hésitez pas à rajouter un peu de farine si elle colle trop, ou un peu de lait si elle est trop sèche. Elle doit être homogène et élastique. Couvrez votre bol d’un torchon propre, et laissez monter dans le coin le plus chaud de votre cuisine pendant 30 minutes.
  6. Installez une feuille de papier sulfurisé sur une plaque allant au four. Façonnez des pâtons (la quantité de pâte permet de réaliser 6 grosses briochettes, ou 8 moyennes), appuyez bien au milieu pour obtenir une sorte d’ovale. Au milieu de cet ovale, déposez une barre de chocolat ou un trait de confiture. Puis refermez les côtés de l’ovale, en soudant bien, de façon à former une briochette ayant une tête de Pitch. Attention : pour les briochettes à la confiture, si vous n’aplatissez pas assez la pâte avant de déposer la confiture, vous n’arriverez pas à bien la refermer, et vous allez avoir des fuites de confiture à la cuisson… Ce qui serait quand même bien dommage !!!
  7. Laissez monter encore 30 minutes, et pendant ce temps préchauffez le four à 200°C. Avec un pinceau de cuisine (au doigt pour moi… Encore un ustensile à ajouter sur ma liste de courses !), badigeonnez le jaune d’œuf sur les briochettes. Enfournez pour 15 minutes environ, elles doivent être bien dorées.

Je vous conseille vivement de laisser refroidir un petit quart d’heure avant de dévorer le premier homemade Pitch, sous peine de vous retrouver comme moi avec la lèvre cramée par la confiture bouillante… Mais ce délai passé, pas de pitié !!!

2 thoughts on “Briochettes fourrées

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