Lemon Cake Ultralight

What’s in store for us today?  A super light, airy, fairy cake. Anyone interested?

This lemon cake literally melts in your mouth, and contains no butter nor oil. Just a dash of light cream and beaten eggs. And for a lightissimo result, half of the usual flour amount has been replaced by corn starch. Less guilt = more satisfaction.

Ain’t it beautiful?

 

 

LIGHT LEMON CAKE

 

Ingredients:

  • 4 eggs
  • ½ cup (100g) sugar
  • 100g light cream (a little over 1/3 cup, ~100mL)
  • 3 organic lemons (or 2 big ones… And as we’ll use the zest, don’t compromise with the quality! Otherwise you’ll basically eat nasty chemicals, no matter how long you scrub these lemons before zesting…)
  • 1 tablespoon poppy seeds
  • 2/3 cup (75g) flour
  • 1/3 cup (50g) corn starch
  • 2 teaspoons baking powder
  • Icing sugar for decoration

Directions:

  1.  Grease a 20cm/8in square pan (or a 20cm spring-form pan) and dust with flour. Preheat your oven to 350F / 175°C.
  2. Zest and squeeze the lemons.
  3. Sift together the flour, corn starch and baking powder.
  4. In a first bowl, beat the egg yolks with the sugar, until fluffy and light in color. Add the cream, lemon zest, lemon juice, and poppy seeds.  Whisk in the flour mix and beat well to get rid of the lumps.
  5. In a second bowl, beat the egg whites with a pinch of salt until stiff peaks form (quicker with a mixer, but it will only take 3 or 4 min with your mighty biceps).
  6. With a rubber spatula, fold the egg white mixture into the batter very gently, until just combined.
  7. Pour into prepared pan and bake for 20min.
  8. Let the cake cool completely before turning it onto the serving plate, and dusting with icing sugar. (You know what a traitor my oven is… So I recently decided that a snowy finish was better than a black dark brown crust. Amen.)

Note: I haven’t brought my stand mixer with me when I moved to UK, which explains why I stubbornly beat eggs and other mixtures manually… But if you have one, you can perfectly use it here. Fitted with the paddle (“leaf”) attachment on medium speed for step 3, and the switch to the whisk attachment on high speed to beat the egg whites. But be careful: fold the egg whites onto the batter manually!

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*** THE FRENCH SIDE… ***

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Vous connaissez le gâteau le plus léger du monde ? Eh bien il se pourrait bien que ça soit celui-ci.

Si si. Jugez un peu : pas de beurre ni d’huile, mais de la crème légère, des oeufs en neige, de la Maizena. Le résultat est moëlleux à souhait, fondant, parfumé, et lightissime.

Et franchement, pouvoir manger 3 parts d’un gâteau à tomber tout en sachant que mon tour de taille n’en pâtira pas trop (au lieu du déni habituel concernant les ravages de mister brownie et consors…)… Je signe tout de suite !

 

 

GÂTEAU AÉRIEN CITRON-PAVOT

 

Ingrédients :

  • 4 oeufs
  • 100g de sucre
  • 100g de crème légère (vous pouvez prendre de la crème épaisse si vous préférez les vrais desserts qui tiennent au corps, pas de souci)
  • 2-3 citrons selon la taille (pensez à les prendre bio comme on va utiliser les zestes… Cela vous évitera d’ingérer trop de produits chimiques…)
  • 1 cuiller à soupe de graines de pavot (facultatif… Mais tellement bon !!)
  • 75g de farine
  • 50g de Maizena
  • 1 sachet de levure chimique (2 cuillers à café)
  • Sucre glace pour la décoration

Préparation :

  1. Beurrez et farinez un moule à manqué ou un moule carré de 20cm. Préchauffez le four à 175°C.
  2. Tamisez la farine avec la levure et la Maizena, réservez. Zestez et pressez les citrons.
  3. Séparez les blancs et les jaunes d’oeufs dans deux saladiers différents.
  4. Battez les jaunes d’oeufs avec le sucre jusqu’à ce que le mélange soit pâle et crémeux. Ajoutez la crème, les graines de pavot, le jus de citron et les zestes. Incorporez le mélange farine-Maizena, et battez bien pour vous débarrasser des grumeaux.
  5. Dans le second saladier, montez les blancs en neige très ferme avec une pincée de sel. A l’aide d’une spatule, incorporez-les très délicatement à la pâte, en soulevant le mélange pour ne pas casser les blancs.
  6. Versez dans le moule et enfournez pour 20min.
  7. Laissez le gâteau refroidir complètement avant de le démouler et de le recouvrir de sucre glace. Eh oui, vous connaissez les caprices de mon four à présent (plutôt du genre caliente), j’ai donc décidé qu’un fini blanc poudré était préférable à du brun un peu trop brun !

Note : Vous pouvez parfaitement utiliser un robot muni d’une pale pour l’étape 4, mais je préconise de plutôt faire fonctionner vos biceps. Un peu de compassion pour moi et mon manque de matériel ! De la même manière, il est tout à fait possible de monter les blancs en neige au fouet à main. Mais allez, disons que si vous utilisez un batteur électrique cette fois, je ne vous en voudrai pas.

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