Mississippi Mud Cake

Today’s the recipe of the famous Mississippi Mud Cake (which in my case should be named the Mississippi Mess Cake… Pardon the poor pictures!), a decadent, gooey, amazing Southern chocolate cake.

After having asked a few friends what their favorite dessert was, fishing for ideas for my next baking sessions, I have been incredibly lucky to get Amanda’s own mother’s recipe of the Mississippi Mud Cake. I was really excited when I received it, family recipes are a special, valuable, precious thing that you usually don’t give away so easily!! Thanks so much, Amanda!🙂

I have tried to honor the recipe and made it Chickie’s way, I’ve just slightly adjusted the amount of sugar (as French people aren’t really used to overly sweet desserts). But of course, I’ll give her original version! I have brought it at work to celebrate my permanent contract, and my colleagues cleaned the massive plate in 20min. Sheer gluttony. Needless to say, I fought a bit and managed to spoon out the gooey center just for me!!! Absolutely worth every single calorie.

The pictures were taken from a phone, which explains why they’re not exactly of great quality and look quite messy. It really doesn’t do justice to this amazing cake, so I’ll update the post with nicer pics next time Mississippi is on the menu!

 

 

 

CHICKIE’S MISSISSIPPI MUD CAKE

 

 

Ingredients:

Cake:

  • 2 cups (250g) plain flour
  • 2 cups (400g) sugar (I edited this one to 325g only, and it was sweet enough for a European taste…)
  • ½ tsp salt
  • 1 tsp cinnamon (Amanda doubles it, to be sure to taste it… Let’s follow her!)
  • 1 cup butter (225g – must be real butter!!)
  • 1 cup water (240mL)
  • 3 heaping tablespoons cocoa powder (I usually used Dutch-processed cocoa)
  • 2 eggs, beaten
  • 1 tsp baking soda
  • ½ cup buttermilk (125mL)
  • 2 tsp vanilla

Icing:

  • 1 stick butter (113g)
  • 3 tablespoons cocoa
  • 6 tablespoons milk
  • 1 tsp vanilla
  • 16 oz powdered sugar (400g… I didn’t have enough icing sugar left in my pantry, so my icing looks more like a chocolate sauce… which was really nice as well! Never panic in your kitchen.)

 

Directions:

  1. Grease a shallow, oblong pan (9x13in – 23x33cm) and preheat your oven to 350F / 175°C.
  2. Sift together in a large bowl the flour, sugar, salt, baking soda and cinnamon.
  3. In a saucepan, bring butter, water, and cocoa to a boil. Stir to combine well.
  4. Pour over flour mixture and stir to combine.
  5. Add the beaten eggs, vanilla and buttermilk. Your batter should be nice and smooth.
  6. Pour into the prepared pan and bake until just done. This might take 25 to 35 minutes, you will need to keep an eye on it. (Chickie’s method was to slightly underbake it for gooey deliciousness. Having spooned out the center of this cake myself, I can’t approve more!!)
  7. During the last 10 minutes of baking, prepare the icing. In a saucepan, mix butter, cocoa and milk. Stir occasionally and keep the heat low/medium until the butter is melted and everything well combined. Add sugar and vanilla, and stir very well until incorporated.
  8. Frost the cake immediately upon removing from the oven.

Try to resist very hard, sigh loudly, and dig a spoon into the gooey center!

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*** THE FRENCH SIDE… ***

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Au menu du jour, voilà le fameux Mississippi Mud Cake, gâteau au chocolat typique du Sud des USA, et qui est le reflet parfait de la cuisine de ces états : riche, réconfortant, et à se damner. Du bonheur à la petite cuiller !

Un jour où je cherchais des idées pour mes prochaines sessions pâtisserie, j’ai fait un petit tour des amis pour leur demander quel était leur dessert favori… et j’ai été extrêmement chanceuse de récupérer cette recette qu’Amanda tient de sa propre mère ! A ses dires, c’est le gâteau des souvenirs de son enfance, toujours ultra-fondant, le classique avec lequel sa maman régalait la maison.

J’étais vraiment ravie, étant donné que je considère les recettes de famille comme quelque chose de spécial, précieux, qu’on ne donne pas si facilement ! Merci encore Amanda :) J’ai tenté de faire honneur à la recette et de la faire à la façon de Chickie, la maman. J’ai simplement ajusté la quantité de sucre (toujours bien supérieure aux standards français, plutôt dans les 400g que les 250g habituels…), mais je vais bien évidemment donner les quantités originales. On a dit que les recettes de famille c’est précieux, non mais.

J’ai ramené ce gâteau au bureau pour fêter mon CDI avec mes collègues, et je dois dire que je travaille avec des estomacs sur pattes : ils ont réussi à nettoyer ce plat énorme en moins de 20 minutes. À peine sortis de réunion. Bien évidemment, j’ai suffisamment joué des coudes pour accéder au centre coulant du gâteau, armée d’une cuiller… Et je vous assure que ça en valait la peine ! Les photos ont été prise depuis un portable, ce qui explique le résultat de qualité très moyenne. Elles ne rendent vraiment pas justice à cette merveille de gâteau, donc j’essayerai d’en prendre de nouvelles à la prochaine édition du Mississippi Mud Cake !

 

 

 

CHICKIE’S MISSISSIPPI MUD CAKE

 

 

Ingrédients :

Cake :

  • 250g de farine
  • 400g de sucre (parfait pour un palais américain, mais les 300g que j’ai mis étaient amplement suffisants !)
  • ½ cuiller à café de sel
  • 1 cuiller à café de cannelle (Amanda double en général la quantité pour que la saveur ressorte davantage. J’adhère !)
  • 225g de beurre
  • 240 mL d’eau
  • 3 cuillers à soupe bombées de cacao amer en poudre (type Van Houten)
  • 2 oeufs, battus
  • 1 cuiller à café de bicarbonate de soude (remplacez par de la levure chimique si vous n’en avez pas)
  • 125mL de buttermilk (lait ribot ou lait fermenté en France… Si vous n’en trouvez pas, remplacez par le même volume d’un mélange moitié yaourt, moitié lait)
  • 2 cuillers à café d’extrait de vanille liquide (remplacez par du sucre vanillé si vous n’en avez pas)

Glaçage :

  • 115g de beurre
  • 3 cuillers à soupe de cacao amer en poudre
  • 6 cuillers à soupe de lait
  • 1 cuiller à café d’extrait de vanille liquide
  • 400g de sucre glace (Je n’en avais clairement plus assez, il devait rester à peu près 100g dans la boite… Ce qui explique que mon glaçage ressemble plutôt à une sauce au chocolat ! Mais c’était tout aussi délicieux. Ne paniquez jamais en cuisine, les recettes sont faites pour être adaptées !)

 

Préparation :

  1. Beurrez et farinez un moule rectangulaire de 23x33cm environ (ou tout plat à gratin équivalent). Préchauffez le four à 175°C.
  2. Tamisez dans un grand saladier la farine, le sucre, le bicarbonate (ou la levure), la cannelle et le sel.
  3. Dans une casserole, faites fondre le beurre. Ajoutez l’eau et le cacao, ammenez à ébullition et assurez-vous que le cacao soit bien dilué.
  4. Versez sur le mélange de farine, et mélangez bien.
  5. Ajoutez les oeufs battus, la vanille et le buttermilk. La pâte devrait être bien lisse.
  6. Versez dans le moule et enfournez jusqu’à ce que le gâteau soit tout juste cuit. Cela peut prendre de 25 à 35 minutes, il va falloir le surveiller (La méthode de Chickie était de stopper la cuisson avant qu’il ne soit tout à fait cuit, pour que le centre reste coulant à souhait… Pour avoir mangé le centre du mien à la petite cuiller, je ne peux que vous recommander chaudement cette version !!)
  7. Pendant que votre cake est au four, préparez le glaçage. Dans une casserole, rassemblez le beurre, le cacao et le lait. Faites fondre à feu doux. Une fois le beurre fondu et le tout bien homogène, ajoutez le sucre et la vanille, et mélangez bien jusqu’à ce que tout soit correctement incorporé.
  8. Répartissez ce glaçage sur le cake immédiatement à la sortie du four. Tentez de résister un petit peu, soupirez très fort, et jetez-vous dessus. Méthode recommandée : plantez-lui une cuiller en plein coeur.

Note #1 : tout comme un brownie, il se conservera parfaitement au frigo si vous le préparez la veille et que vous le couvrez d’un film plastique. Ne le découpez surtout pas à l’avance, il perdrait de son moelleux !

Note #2 : pas mal de recettes américaines rajoutent des marshmallows sur le dessus du Mississippi Mud Cake… Que le premier qui teste me donne son avis, pitié !!!😀

2 thoughts on “Mississippi Mud Cake

  1. Nice!

    Here’s a recipe of a berry cake I just did for Kanokwan’s farewell party, if you want to try it out: for a big cake (9″ x 16″ rectangular pan), you can probably cut quantities in half for a regular round cake.
    It’s composed of two slices of angel food cake (genoise) with a filling of cream cheese-chantiily or mascarpone-chantilly filling, with a little bit of Marsala and Amaretto for taste, plus berries pushed into the filling (I used blueberries + raspberries on both layers and blueberries + raspberries + blackberries on top. Didn’t have any strawberries but they could be really nice too with this cake.)

    Make an angel food / white cake / vanilla cake loaf using premade mix and adding eggs, water and oil as directed on the package. You’ll need two packages of premade cake mix for a 9×16″ pan. Let it cool completely and remove it from the pan. Cut the top off (1 cm or so) if it looks too baked or hard to the touch. Cut the loaf into two layers (that’s to say make two layers of half the height of the initial cake).

    Make the filling: you’ll need between 1L and 1.5L of heavy whipping cream (1 quart to 1.5 quarts). Beat it to a chantilly. Add cream cheese or mascarpone, it gives a good taste and will stiffen the filling. Add about 2 to 3 cups per liter (or quart) of whipping cream used. Then add some alcohol for taste (I used Marsala to keep the “tiramisu” spirit, about 1 cup per liter of cream). Add a little powdered sugar to taste (1/2 cup or so).

    Put a layer of cake on a serving plate, possibly on waxed or baking paper if you want to make it easier to serve. Make a mix of 2/3 Amaretto and 1/3 Marsala and soak the layer of cake with it, pouring it on spoonful by spoonful and making sure it gets soaked in. Spread a thin layer of berry jam on it (strawberry / blueberry / blackberry…). Spread a good layer of filling. Dispose berries on the cake, pushing them a little bit into the filling layer. As this point you might want to build a little cardboard fence for your cake, to prevent it from dripping on the sides until the filling sets in the fridge.
    Then, do the same whole process with the second layer of cake. You can make the first layer a little bit more soaked in alcohol because it is at the bottom and won’t go anywhere, and the one on top a little less soaked so it does not fall apart. You can make nice rows and patterns with the upper layer of berries, and completely cover the sides of the cake in filling (and maybe even in berries!) if you want to.

    Hope you like it!

    • Oh brilliant, thanks!😀
      I’m always looking for new recipes… and this one sounds really yummy, I’ll have to give it a try🙂
      (Especially as your cakes are always delicious and quite spectacular… I remember the 80’s cheesecake! ^^)
      Today I’ve been stuck home sick, so here’s the result: half of a raspberry pie is already gone, and cinnabuns are in the oven… Recipes to come!

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