Rocky Road Rice Krispies Treats

Rocky road krispiesSometimes, being regressive is good. The simple things are the best, and there are days where you’ll find yourself craving smore’s or PB sandwiches, rather than any fancy delicacy in the world.

One of these days, I had planned to bake a caramel cake, and I realized I just couldn’t be asked spending half an hour over a simmering pan watching caramel… I wanted comfort food, ultra-sweet treats, that would be ready really quick, without putting too much effort in it.

Rocky road chocolates and rice krispies treats certainly do fall into this category. And as I couldn’t choose which one I wanted the most, I just decided to combine them! The marshmallows hidden in chocolate (with a little nutty twist… Regressive to the extreme with Nutella AND peanut butter!), the rice krispies for the texture… Mmmmmh. It was rich enough to be satisfied with only a couple of squares, but the small batch I made didn’t last long… Looks like my roommate and friends were quite pleased as well!!!

Regressive Sundays should definitely turn into an institution. Way to go, guys!🙂

 

 

 

ROCKY ROAD RICE KRISPIES TREATS

 

 

Ingredients:

  • 1 1/3 cups dark chocolate or semi-sweet chocolate chips (7oz – 200g)
  • 2/3 cups peanut butter (~170g)
  • ½ cup Nutella (~180g)
  • 1 ½ cups mini marshmallows (~150g)
  • ½ cup white chocolate chips (50g – you can add pecan chunks instead, if you prefer a more intense nutty flavour)
  • 3 cups rice krispies (75g)

Directions:

  1. Place the dark chocolate, peanut butter and Nutella in a microwave-safe bowl, and heat for 1min. Remove from the microwave, stir, and put it back for another minute. Give it a good stir, the chocolate should be fully melted at this stage (if not, just set aside, the temperature of the mixture will finish melting the remaining chunks).
  2. Mix in the marshmallows and white chocolate chips (or pecans).
  3. Gently fold in the rice krispies, ensure all is evenly coated with chocolate.
  4. Lightly coat a glass baking dish with oil. You may use an 8×8 or 9×13-inch dish, depending on how thick you want your squares to be… I took the 9x13in dish, but didn’t cover the whole surface with these quantities.
  5. Pour the mixture onto the oiled dish and spread it using a rubber spatula. Even the edges if you don’t cover the whole surface of the dish. Refrigerate for at least 1 hour, then slice and serve! Rocky road krispiesRocky road krispies

.

.

.

.

.

.

.

*** THE FRENCH SIDE… ***

.

.

.

.

.

.

.

 

 

Il y a des jours, comme ça, où on a envie de poisson pané, purée, tartines de Nutella, Danettes, oursons au chocolat. Des jours où on considère manger la baguette entière avec du beurre et du miel en guise de diner. En mode régression complète, la simple idée de sortir une casserole nous épuise d’avance.

Il se trouve qu’une de ces fameuses journées où les dieux de la cuisine fine ne sont pas avec moi est tombée alors que j’avais promis à un ami de préparer le dessert. D’un coup, la perspective de passer 1h au fourneaux semblait plus proche de la torture que de l’excitation habituelle.

Mais heureusement, les desserts régressistes, ça existe aussi !!🙂

Des carrés chocolatés au riz soufflé, un peu sur le même principe que les roses des sables, en rajoutant des chamallows pour les transformer en “rocky road” américains. Il n’y a pas plus facile, c’est préparé en 5min et sans cuisson à surveiller. Je pense que c’est même plutôt ludique à préparer avec vos neveux/propres bouts de choux. Et pour apporter ma petite touche à ce goûter ultra-simple, j’ai voulu réutiliser le mélange chocolat – beurre de cacahuètes. Proprement addictif, il avait franchement cartonné dans ma recette de cookies copiée de la Levain Bakery. Je prépare mes tartines du petit déj avec ce mélange depuis un moment, mais je tente d’y convertir toujours plus de monde !

 

 

 

CARRÉS AU RIZ SOUFFLÉ, CHOCOLAT ET GUIMAUVE

 

 

Ingrédients :

  • 200g de chocolat noir
  • ½ cup de Nutella (180g environ, soit les ¾ d’un mini pot)
  • 2/3 cups de beurre de cacahuètes (170g environ, soit le même volume que le Nutella + 1 cuiller à soupe bombée)
  • 100 à 150g de mini chamallows (j’ai essayé de découper une douzaine de gros chamallows en morceaux à la place… Je déconseille vivement !!)
  • 50g de pépites de chocolat blanc (½ cup, mais comme il ne s’agit que de garniture, n’hésitez pas à varier les saveurs les prochaines fois ! Tentez par exemple avec des noix de pécan à la place)
  • 75g de riz soufflé (3 cups de rice krispies, la version nature des Choco Pops)Rocky road krispies

Préparation :

  1. Placez le chocolat noir, le beurre de cacahuètes et le Nutella dans un saladier passant au micro-ondes, et chauffez à puissance maximale pour 1min. Mélangez bien, et chauffez à nouveau 1min. À ce stade, le mélange devrait être onctueux et homogène (et s’il ne l’est pas, laissez simplement de côté, la chaleur résiduelle sera suffisante pour faire fondre les derniers morceaux de chocolat).
  2. Ajoutez les chamallows et les pépites de chocolat blanc (ou les morceaux de pécans).
  3. Ajoutez délicatement le riz soufflé.
  4. Huilez un plat à gratin, carré ou rectangulaire selon l’épaisseur que vous voulez donner à vos carrés. J’ai utilisé un plat en pyrex de 23x33cm, mais sans en recouvrir toute la surface.
  5. Répartissez le mélange dans votre plat et églisez la surface (et éventuellement les bords si comme moi vous ne le remplissez pas) à l’aide d’une spatule. Réfrigérez pour 1h minimum, puis découpez… et dévorez ! Rocky road krispiesRocky road krispies

Note : ces carrés se conservent très bien au réfrigérateur pour plusieurs jours.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s