Apple and Peanut butter Blondie

Apple PB cakeIn wintertime, if you want to buy local products, there isn’t much choice when it comes to fruits. Apples, apples, and… apples. After having turned them into apple sauce (with rum and vanilla) and muffins (with cinnamon) for the past 3 months, I was desperately looking for some change!

I have found this recipe on Eggton blog, and it looked gorgeous. That seemed like a very good occasion to finish the PB jar remaining in my pantry (which I really need to empty on something else than Nutella sandwiches) and soothe my old US nostalgia where apples+PB was a very common snack… And this is also perfect to finish my butterscotch chips that had remained untouched since the caramel bottom cupcakes experience!

The recipe was delicious, it didn’t need any edition… I have simply adapted the quantities to fit my 19x26cm pan (7x10in), and discarded the PB chips. Many thanks Katherine, that was lovely!!! :) I brought it to a photography trip with my ex-roommies, where we froze for hours in the middle of some Welsh castle’s ruins (quite useless for me, as the battery of my camera died after 20min)… a well-deserved reward!

 

 

 

APPLE AND PEANUT BUTTER BLONDIE

 

 

Ingredients:

  • 2 ¾ cups flour
  • 1 teaspoon salt
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 cup vegetable oil
  • 1 ¾ cups sugar
  • 3 eggs
  • 2 tablespoons peanut butter
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 4 apples, peeled and sliced
  • ½ cup butterscotch chips (or peanut butter chips)

Directions:

  1. Preheat your oven to 350F/180°C. Grease a 8x10in (20x23cm) pan and dust with flour.
  2. Sift together flour, salt, cinnamon and baking soda in a bowl. Set aside.
  3. If you have a standing mixer, now is the perfect time to use it and make your life easy. If your kitchen is rather simple, like mine, be ready for a little workout! Lucky you. In a large bowl, cream together the oil and the sugar (4min with a mixer… A bit more manually!).
  4. Add the eggs one at a time and beat another minute or so, until you get a creamy mixture, that almost looks like homemade mayo.
  5. Beat in the peanut butter until combined.
  6. Stop the electric mixer, grab a wooden spoon, and let’s get serious here… it’s time to stir in the dry ingredients! Don’t be surprised if you get a very thick batter.
  7. Stir in the vanilla and butterscotch or PB chips. Add the sliced apples (at this stage, you should be furiously fighting with this batter that looks like homemade glue, but it’s all fine… Relax, be patient, the result is worth the struggle).
  8. Scrape the batter into the prepared pan, even out the surface with a rubber spatula, and bake for 1 hour or so. The top of the cake should be brown, and a knife blade inserted in the center should come out clean.

Note: don’t slice the cake in advance. It will keep well up to 3 days, stored in the fridge in an airtight container. Apple PB cake

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*** THE FRENCH SIDE… ***

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En hiver, si on veut tenter d’acheter des produits locaux, le choix est maigre en ce qui concerne les fruits. Des pommes, des pommes, et des pommes. Autant dire qu’il faut redoubler d’imagination pour les accomoder et ne pas s’en lasser !! Après une demi-douzaine de marmites de compote (au rhum et à la vanille) et des fournées de muffins (à la cannelle), j’ai pensé à une autre association… Le beurre de cacahuètes !

Aux USA, c’est assez courant de tartiner des quartiers de pommes de peanut butter en guise de goûter, donc il n’y a pas de raison que ça ne fonctionne pas dans un gâteau. Ça tombe bien, il me reste un pot de beurre de cacahuètes à finir depuis la recette des Rocky roads, et je tente d’arrêter d’en mettre sur mes tartines de Nutella (difficile sevrage…). Un sachet de pépites de caramel s’ennuie lui aussi dans un coin de mon frigo depuis que je l’ai entammé pour des cupcakes, ça semble une occasion parfaite de le finir et d’apporter un petit plus à ce dessert.

J’ai décidé de partir sur une base de gâteau riche, dense et réconfortant, en adaptant les quantités de cette recette à mon moule. Merci mille fois, Katherine !!! J’ai ramené ce gâteau à une expédition photo avec mes ex-colocs où on a passé des heures complètement gelés au milieu des ruines d’un château Gallois. D’autant plus inutile pour moi que j’avais oublié de recharger la batterie de mon appareil… Autant dire que le goûter a été le bienvenu !!!!

A votre tour😉

 

 

 

GÂTEAU AUX POMMES ET BEURRE DE CACAHUÈTES

 

 

Ingrédients :

  • 325g de farine (2 ¾ cups)
  • 1 cuiller à café de sel
  • 1 cuiller à café de cannelle
  • 1 cuiller à café de bicarbonate de soude (remplacez par de la levure chimique si vous n’en avez pas)
  • 250mL d’huile neutre (1 cup, colza, tournesol, etc)
  • 325g de sucre (1 ¾ cups)
  • 3 oeufs
  • 2 cuillers à soupe de beurre de cacahuètes
  • 1 cuiller à café d’extrait de vanille liquide (ou 1 sachet de sucre vanillé si vous n’en avez pas)
  • 4 pommes, pelées et coupées en lamelles
  • 75g de pépites de caramel (½ cup, prenez des pépites de chocolat blanc si vous ne trouvez pas celles de caramel, c’est très bon aussi !)

Préparation :

  1. Préchauffez votre four à 180°C. Beurrez et farinez un moule rectangulaire de 20x23cm environ (prenez ce que vous avez sous la main, un plat à gratin ou un moule à manqué de contenant équivalente iront très bien aussi).
  2. Rassemblez la farine, le sel, la cannelle et le bicarbonate de soude dans un petit saladier. Réservez.
  3. Dans un saladier à part, battez le sucre avec l’huile pendant plusieurs minutes, jusqu’à obtenir un mélange crémeux. Vous pouvez vous simplifier la vie en utilisant un robot ménager muni d’une pale, mais c’est tricher🙂
  4. Ajoutez les oeufs un par un en continuant de battre. Le mélange devrait avoir une consistence proche d’une mayonnaise maison.
  5. Incorporez le beurre de cacahuètes.
  6. Arrêtez le batteur si vous en utilisiez un, munissez-vous d’une cuiller en bois et préparez vos muscles : il est temps d’ajouter les ingrédients secs. Allez-y par petites quantités et mélangez bien jusqu’à ce que tout soit bien incorporé. Vous allez obtenir une pâte TRÈS épaisse.
  7. Rajoutez la vanille liquide et les pépites de caramel (ou de chocolat blanc). Ajoutez les lamelles de pomme, c’est-à-dire battez-vous avec la pâte et tentez tant bien que mal d’y faire disparaître les pommes.
  8. Tranférez le mélange dans le moule préparé, égalisez la surface à l’aide d’une spatule, et enfoncez les pommes qui dépassent un peu trop de la pâte. Enfournez pour 1h environ : le dessus du gâteau doit être brun-doré, et une lame de couteau insérée au centre doit en ressortir à peine humide. Laissez le gâteau refroidir avant de le découper et de servir avec une boule de glace vanille, ou une bonne cuiller de crème fraîche.Apple PB cake

Note : ne découpez pas à l’avance tout le gâteau. Il se conserve très bien 2 à 3 jours au réfrigérateur dans un récipient hermétique. Apple PB cake

2 thoughts on “Apple and Peanut butter Blondie

  1. You brought them to a Welsh castle and ate them amongst the ruins!?! What a wonderful thing to do, my friend! That makes me so happy. I wish I had been there, despite the cold.

    I am so sorry your camera died. What a total pain. It reminds me: I lived in France for a few years in my 20s, and one apartment I had was a chambre de bonne that looked out onto le musee d’arts et metiers. (sorry–don’t know how to do accents on a Qwerty keyboard!) Anyway, one afternoon there was a rainbow–a beautiful, beautiful rainbow. I had a Cannon AE-I back then–a real film camera. I practically fell out of my window taking what I thought were sure to be stunning photos of this rainbow. When I trekked to Les Halles to pick up my photos a few weeks later, I saw that I had shot with a roll of BLACK AND WHITE.

    xo Katherine

  2. Hahaha this is crazy how cameras can fail on us at the WORST times! My dad took tons of pictures of my birth, with no film inside of the camera… He might have passed his photographer-clumsiness to me!
    I’m glad you liked the post, thanks for your lovely comment!!🙂

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